Hva er tannlegeskrekk, og hvordan kan det behandles?

Tannlegeskrekk, eller odontofobi, er en intens frykt eller angst for å besøke tannlegen. Det kan variere fra mild uro til ekstrem frykt, og det fører ofte til at personer unngår tannlegebesøk helt. Denne frykten kan være knyttet til tidligere negative opplevelser, smerte, ubehag med tannlegeinstrumenter, eller frykt for sprøyter og tannbehandlingsstolen.

Tannlegeskrekk er mer vanlig enn mange tror. Studier viser at opptil 10–20 % av befolkningen har en viss grad av tannlegeskrekk. For noen kan dette være så alvorlig at det går ut over tannhelsen deres, fordi de utsetter eller unngår nødvendige tannlegebesøk, noe som kan føre til forverrede tannproblemer over tid.

Moderne tannklinikker er godt rustet til å hjelpe pasienter med tannlegeskrekk ved hjelp av en rekke tiltak:

  • Kommunikasjon og tillit: Tannlegen kan ta seg tid til å forklare behandlingsprosessen, lytte til pasientens bekymringer og skape en trygg atmosfære. Å bygge tillit er avgjørende for å redusere angst. Noen ganger krever dette flere besøk enn normalt for å få gjennomført behandlinger. Dette er normalt og noe du og tannlegen din kan diskutere.
  • Skånsomme behandlinger: Moderne teknologi og teknikker har gjort tannbehandling mer komfortabel. Tannleger bruker nå mer skånsomme metoder som kan redusere smerte og ubehag betydelig. Pasienten skal alltid oppleve mestring under behandling hos tannlegen – målet er at man skal bli tryggere på behandlingssituasjonen.
  • Våken sedasjon: Mange tannleger tilbyr beroligende midler som kan tas før behandlingen for å redusere angst. Dette kan inkludere milde angstdempende medisiner eller lystgass (også kjent som "lattergass").
    Med støtte fra en forståelsesfull tannlege, kan pasienter med tannlegeskrekk få den behandlingen de trenger i et trygt og behagelig miljø. Regelmessige besøk kan også bidra til å overvinne frykten over tid

Tannleger | Tannleger Oslo | Tannleger Bergen | Tannleger Trondheim | Tannleger Drammen | Tannleger Kristiansand