Cervikal skiveprolaps
Cervikal skiveprolaps, ofte referert til som «prolaps i nakken», oppstår når en av mellomvirvelskivene i nakken blir skadet eller forskyves og trykker på nerveroten (der hvor nerven passerer ut av ryggraden). Dette kan føre til smerter, men også nummenhet og svakhet i nakke, skuldre, armer, hender og fingre. Symptomene vil variere etter hvor mye press prolapsen legger på nerven, samt hvor prolapsen presser. Det er viktig å presisere at de aller fleste tilfellene av smerter i nakken er smerter i muskler og ledd, ikke en skiveprolaps.
Litt anatomi
Nakken består av syv ryggvirvler kalt C1 til C7, som sammen danner den øverste delen av ryggraden, kjent som cervikalregionen. Mellom disse virvlene ligger mellomvirvelskivene, som fungerer som “støtdempere” for ryggraden, og gir også noe økt fleksibilitet. Hver skive har en myk, geleaktig kjerne omgitt av en sterk, fiberrik ytre ring. Hvis den ytre ringen sprekker eller svekkes, kan den indre kjernen bule ut eller lekke. Når dette skjer i nakken, kan skiven trykke på nerverøttene som går fra ryggraden i nakken og ut til kroppen (typisk mot skulder/arm/hånd/fingre).
Risikofaktorer
Det er flere faktorer kan øke risikoen for cervikal skiveprolaps:
- Alder: Etter hvert som vi blir eldre kan mellomvirvelskivene svekkes grunnet slitasje. Usunn livsstil, som f.eks. å røyke kan fremskynde denne prosessen. Man er mest utsatt i 30-50 års alderen
- Arbeid og belastning: Gjentatte tunge løft eller ensformig aktivitet kan bidra til slitasje.
- Genetikk: Noen mennesker har en arvelig disposisjon for svakere mellomvirvelskiver.
- Traume: traumer, som fall og bilulykker kan føre til cervikal skiveprolaps i ellers friske skiver. Tunge løft kan også fremprovosere en prolaps, men da er som oftest mellomvirvelskiven allerede svekket.
Symptomer
Symptomene på cervikal skiveprolaps varierer avhengig av hvor alvorlig tilstanden er og hvilke nerver som er påvirket. Vanlige symptomer inkluderer:
- Nakkesmerter: Ofte lokalisert, men kan stråle til skuldre, armer eller hender. Dette kan være fra relativ mild, til svært kraftig smerte.
- Nummenhet og prikking: I armene, hendene eller fingrene.
- Svakhet: Redusert styrke i en eller begge armer.
- Nedsatte reflekser: Dette blir ofte først oppdaget ved undersøkelse hos helsepersonell
- Hodepine, kvalme eller svimmelhet: Kan oppstå i noen tilfeller.
I sjeldne tilfeller kan symptomer som nedsatt balanse, problemer med gange eller nedsatt gripeevne/finmotorikk i hendene oppstå. Da er det viktig å oppsøke hjelp umiddelbart.
Utredning
En utredning vil typisk bestå av en grundig sykehistorie, funksjonstesting samt ortopediske og nevrologiske tester. I noen tilfeller vil det også være behov for å billeddiagnostikk. En lege, kiropraktor eller manuellterapeut kan rekvirere dette ved behov. Som regel er det MR det da er snakk om.
Behandling
De fleste tilfeller av cervikal skiveprolaps kan behandles uten kirurgi. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:
Konservativ behandling
Manuell behandling kan hjelpe med smertelindring, som kan gi bedre funksjon, ved å bruke hensiktsmessige teknikker som for eksempel mobilisering og distraksjon, samt øvelser. Behandlingsplanen er tilpasset pasientens symptomer, og pasientens funksjonsnivå vil følges opp ved oppfølgende konsultasjoner når dette er nødvendig.
Medikamenter
Betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) eller smertestillende kan brukes for å redusere smerte og betennelse og øke funksjonsnivået. For noen vil det også være nødvendig med sterkere, reseptbelagte medikamenter.
Injeksjoner
Injeksjoner med medikamenter som f.eks. Voltaren, kortison og lokalbedøvelse vurderes da for å redusere betennelse og smerte, hvis vanlig smertestillende og konservativ behandling ikke er tilstrekkelig. I noen tilfeller kan det være en fordel å gjøre dette ultralydveiledet for å bedre treffe det affiserte området.
Kirurgi
I noen tilfeller er kirurgi nødvendig, ofte når konservativ behandling ikke gir resultater eller hvis det er betydelige nevrologiske utfall. Kirurgi gir ofte gode resultater, og operasjonen er relativt sett en «enkel» operasjon hvor man kan typisk dra hjem innen 1-2 dager. Likevel er det alltid noen risikofaktorer forbundet med kirurgiske inngrep.
Det er omtrent 20% av de som får nakkeprolaps som får en vurdering på om operasjon er nødvendig, og det er færre enn 10% som faktisk ender opp med å trenge kirurgi.
Prognose
De fleste med cervikal skiveprolaps blir bedre uten kirurgi. Omtrent 85–90 % opplever betydelig forbedring innen 6–12 uker, og opp til 95 % blir helt bra innen 12 måneder. Riktig diagnose og god oppfølging kan redusere symptomer og i alvorlige tilfeller, unngå varige plager.
Hva kan du gjøre selv?
- Unngå provoserende aktiviteter: I den akutte fasen er det lurt å unngå aktiviteter som provoserer smerten, men samtidig forsøke å holde seg i noe aktivitet.
- Hold deg i bevegelse: Gå turer og gjør øvelser etter toleransenivå, og prøve å leve som normalt.
- Ha tålmodighet: Å bli frisk fra en nakkeprolaps kan ta litt tid, men for de aller fleste går dette veldig bra.
Hvis du opplever nedsatt førlighet, eller svakhet i armene anbefales det å oppsøke helsepersonell snarest. Hvis du har sterke smerter eller hvis symptomene ikke bedres etter noen uker, burde du også få en vurdering av plagen. En kiropraktor kan hjelpe deg med å finne riktig diagnose og behandlingsplan, samt henvisning i de tilfellene hvor dette er nødvendig.
Cervikal skiveprolaps er en tilstand som kan være smertefull og begrensende, men de aller fleste har en god prognose og kan gjenoppta sine normale aktiviteter innen noen uker.
Kilder:
Legrand E, Bouvard B, Audran M, Fournier D, Valat JP; Spine Section of the French Society for Rheumatology. Sciatica from disk herniation: Medical treatment or surgery? Joint Bone Spine. 2007 Dec;74(6):530-5. doi: 10.1016/j.jbspin.2007.07.004. Epub 2007 Sep 19. PMID: 17983833.
Dydyk AM, Ngnitewe Massa R, Mesfin FB. Disc Herniation. [Updated 2023 Jan 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/.
Kiropraktorer | Kiropraktorer Oslo | Kiropraktorer Bergen | Kiropraktorer Trondheim