Oralt Mikrobiom og Biofilmkontroll

Mikrobiomet i munnhulen er et komplekst samfunn av bakterier, sopp og virus som lever i symbiose i munnen. Dette mikroskopiske samfunnet spiller en viktig rolle i å opprettholde oral helse, men det kan også ha en betydelig innvirkning på vår generelle helse. Når balansen mellom de forskjellige mikroorganismene i munnen forstyrres, kan det føre til dannelse av biofilmer – tette lag av bakterier og andre mikroorganismer som fester seg til tennene og tannkjøttet. Kontroll av biofilmen og opprettholdelse av et sunt oralt mikrobiom er derfor avgjørende ikke bare for å hindre munnhulesykdommer, men også for å forebygge mot systemiske sykdommer.

Tannbørste som ødelegger biofilmen på tannoverflate (sett i mikroskop). Rettigheter: Curaprox/curaden

Hva er biofilm?

Biofilm er et strukturert samfunn av mikroorganismer som er bundet sammen av en slimaktig substans produsert av bakteriene selv. Denne filmen gjør det mulig for bakteriene å klumpe seg sammen og feste seg til overflater, som for eksempel tennene, tungen og tannkjøttet. I munnhulen er biofilmen bedre kjent som plakk, en klebrig substans som inneholder både nyttige og skadelige bakterier.

Biofilmen i munnhulen kan være et potensielt problem fordi de beskytter bakteriene fra kroppens immunsystem og gjør dem mindre tilgjengelige for behandling med antibiotika eller antiseptiske midler. Hvis biofilmen ikke blir fjernet mekanisk gjennom daglig munnhygiene, som tannpuss og bruk av mellomromsbørster mellom tennene, kan de føre til forskjellige orale helseproblemer, som karies (hull i tennene), gingivitt (betennelse i tannkjøttet) og periodontitt (infeksjon i tannkjøttet og støttevevet rundt tennene).

Oral Mikrobiom og Systemiske Sykdommer

Nyere forskning har de siste årene kommet frem til at bakteriene i munnhulen kan ha en direkte innvirkning på vår systemiske helse. En ubalanse i mikrobiomet, kjent som dysbiose, kan føre til en overvekt av skadelige bakterier som kan komme inn i blodet og påvirke andre deler av kroppen. Bakteriene kommer også videre inn i kroppen ved svelging av spytt og pusting. Har du en dysbiose i ditt orale mikrobiom og orale infeksjoner, kan dette ha alvorlige konsekvenser for helsen, da det er blitt knyttet til flere systemiske sykdommer, som f.eks:

  • Kardiovaskulære sykdommer: Bakterier fra munnhulen, spesielt de som er assosiert med periodontitt, kan komme inn i blodstrømmen og føre til betennelse i blodårene. Dette kan bidra til utviklingen av åreforkalkning og øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.
  • Diabetes: Det er også en kjent sammenheng mellom dårlig munnhygiene og dårlig blodsukkerkontroll hos personer med diabetes. Inflammatoriske prosesser i munnhulen kan påvirke insulinresistens og gjøre det vanskeligere å kontrollere sykdommen.
  • Luftveissykdommer: Ubalanserte bakterier i munnen kan bidra til utvikling av luftveisinfeksjoner som pneumoni og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), spesielt hos personer med svekket immunforsvar.
  • Graviditet og tidlig fødsel: Det er funnet at dårlig oral helse kan være en risikofaktor for komplikasjoner under graviditet, som for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Bakterier fra munnen kan komme i kontakt med livmoren og påvirke svangerskapet.

Forebygging er viktig

Forebygging av orale sykdommer gjennom god munnhygiene er ikke bare viktig for å bevare tennene og tannkjøttet, men det er også en viktig faktor i å beskytte mot systemiske helseproblemer. Effektiv biofilmkontroll kan redusere risikoen for både orale infeksjoner og de systemiske konsekvensene forbundet med dårlig munnhygiene.
Forebygging kan deles inn i det som er egenomsorg og evne til å selv ta vare på egen munnhelse, men forebygging skjer også hos din tannpleier ved at du lærer å kjenne din munn og dine munnhelseproblemer og får verktøy og kunnskap i det som gjelder for deg.

  1. God daglig munnhygiene: Puss tennene to ganger om dagen med riktig pusseteknikk mot tannkjøttskanten, med en myk børste, og bruk interdentalbørster eller tanntråd i trange mellomrom, for å fjerne plakk/biofilm mellom tennene der tannbørsten ikke når.
  2. Regelmessige tannpleier/tannlege besøk: En tannpleier kan oppdage tidlige tegn på orale helseproblemer, gi god opplæring i egenomsorg og utføre profesjonell rengjøring for å fjerne plakk og tannstein som ikke kan fjernes med vanlig tannpuss.
  3. Kosthold: Et balansert kosthold rikt på næringsstoffer og lavt på sukker/karbohydrater er essensielt for å hindre vekst av skadelige bakterier i munnen. Sukker gir næring til kariesbakterier, og et sunt kosthold kan bidra til å opprettholde et balansert mikrobiom.
  4. Redusere røyking og alkoholforbruk: Røyking og overdreven alkoholinntak er kjent for å forstyrre balansen i munnhulens mikrobiom, noe som kan øke risikoen for tannkjøttsykdom og andre orale problemer.
  5. Bruk av antibakterielle midler: I noen tilfeller kan tannleger anbefale munnskyll med antibakterielle egenskaper for å bidra til å kontrollere bakterieveksten, spesielt etter operasjoner i munnhulen. Men antiseptiske skyll bør brukes i samråd med tannlege og ikke på daglig basis.

Konklusjon

Det orale mikrobiomet er langt mer enn bare et "lokalt" fenomen – det er tett knyttet til vår generelle helse. God kontroll på biofilmen i munnen, kombinert med riktig munnhygiene og regelmessige tannpleier/lege besøk, kan ikke bare forhindre orale sykdommer som karies og tannkjøttsykdommer, men det kan også ha en beskyttende effekt på systemiske helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og luftveissykdommer. Ved å prioritere forebygging kan vi sikre både sunnere tenner og en sunnere kropp. Det er både bærekraftig og samfunnskritisk da vi bruker store summer på å behandle sykdommer som faktisk kan forebygges.


Tannpleiere | Tannpleiere Oslo | Tannpleiere Bergen | Tannpleiere Trondheim | Tannleger Bærum