Effektiv angstbehandling med intensjonsfokusert korttidsterapi
Stadig flere sliter med angst, og behovet for effektiv behandling er stort. Intensjonsfokusert korttidsterapi gir håp til dem som ønsker rask og varig endring.
Konsentrert korttidsterapi
4 dagers behandlingen er blitt en utbredt og mye omtalt behandlingsform som kan vise til svært gode resultater. Intensjonsfokusert terapi springer ut fra 4 dagers behandlingen, og er utviklet av professor Bjarne Hansen og medarbeider ved Institutt for Korttidsterapi. I 4 dagers behandlingen går behandlingen fortløpende over 4 dager. Det har altså vist seg at effektiv behandling med fordel kan gis konsentrert og intensivt over kort tid, i motsetning til det som har vært vanlig; en time i uken eller sjeldnere. Resultatene av 4 dagers behandlingen kan tyde på at mer intensiv behandling over kortere tid er mer effektivt.
Angst
Angstlidelser rammer minst 20 % av befolkningen i løpet av livet og er, i likhet med depresjon, blant de vanligste årsakene til arbeidsuførhet. Angst fører til mye lidelse, og selv om du ikke fyller kriteriene for en formell diagnose, kan symptomene føre til redusert livskvalitet.
Angst kan innskrenke din frihet eller mulighet til å gjøre helt normale ting som ellers kunne gi deg glede og opplevelse av mening.
Angstbehandling
Det har vært en utbredt oppfatning at angstsymptomer er overflatiske tegn som egentlig reflekterer dypere, indre konflikter, og som krever langvarig samtaleterapi. Forskningsstudier viser imidlertid at løsningsorientert behandling, med fokus på mestring av angstplagene, kan ha svært god effekt.
Symptomfobi
Eksponering for det som vekker angst er en nødvendig del av virksom angstbehandling. Det er imidlertid helt avgjørende hvilken mental innstilling du har til eksponeringsoppgavene. Hvis du bare truer deg gjennom ubehaget, vil du neppe lykkes med å mestre angsten. Hvis prosjektet ditt er å bli kvitt all angst og uro, har du en umulig oppgave. Hvis du derimot klarer å akseptere angst og ubehag som naturlige fenomener som alle opplever, er du kommet et godt stykke på vei. Lureriet som driver enhver angstlidelse, er det overdrevne behovet for å kontrollere og unngå ubehaget. Vi kan kalle det symptomfobi. Unngåelse har en umiddelbar dempende effekt på angsten, men på sikt forsterker unnvikelsene angstproblemene. Når vi unngår det som skaper frykt, så lærer hjernen at det var lurt. Men å unnvike det som gir ubehag og strategier for å dempe angsten gir på sikt næring til frykten.
Kampen mot tankene
Strever du med angst, nedstemthet eller føler deg konstant sliten, spiller tankene en stor rolle. Bekymring og negativ grubling er tankeprosesser som:
- krever mye energi
- fører til anspenthet og utmattelse
- opprettholder og forsterker angstplagene
Det kan oppleves som at tankene tar helt over kontrollen, og du blir et hjelpeløst offer for tankenes herjinger. Sannheten er at tanker i liten grad lar seg styre direkte gjennom:
- tankeundertrykkelse
- forsøk på å tenke positivt
- rasjonell argumentasjon (fornuft)
Dette gjelder oss alle. Forskjellen ligger i hvordan du forholder deg til tankene. Det er nemlig mulig å styre oppmerksomheten vi gir tankene. Blant mange tusen tanker vi får daglig, forkaster vi de fleste som uinteressante, og da forsvinner de ganske raskt av seg selv. Problemer oppstår imidlertid når vi tar opp kampen mot tankene.
Målet med behandlingen
Målet bør være mestring av angsten, slik at den ikke styrer hverdagen, fremfor å bli kvitt ubehaget. Besværlige tanker og vonde følelser er noe alle opplever, og de blir egentlig ikke problematiske før du blir opptatt av å bli kvitt dem. Hvis du kan forholde deg til dem som naturlige, forbigående hendelser i kropp og sinn vil de ikke plage deg så mye.
Holdningen din er nøkkelen
Løsningen på angstproblemene blir dermed mer et spørsmål om hvilken holdning du har til symptomene, snarere enn at behandlingen bidrar med verktøy du kan bruke i kampen mot ubehag. Ved hjelp av den rette intensjonen (innstillingen) når du utfordrer angsten, er endring og en normal hverdag innen rekkevidde.
Intensjonsfokusert terapi handler om å utfordre ubehaget for å oppleve mestring, glede og redusert angst på sikt. Da trenger du å utvikle ditt eget prosjekt. I denne prosessen trenger du hjelp til å forstå og støtte til å holde fast ved prosjektet ditt.
Ditt eget prosjekt
Dette prosjektet må altså gå lenger enn til at du skal stålsette deg for å holde ut gjennomføringen av oppgavene. Du må også innstille deg på å gi slipp på kontrollen når det gjelder å begrense ubehaget. Da har du muligheten til å oppdage at angstsymptomene faktisk ikke er farlige, og du trenger ikke forholde deg til dem som om de er farlige heller. Gjennom denne erkjennelsen kan du få kontroll over symptomfobien som fører til angstproblemene.
Repetisjon fremfor gradvis oppbygging
Et annet prinsipp ved intensjonsfokusert korttidsterapi som bryter med det etablerte, er at behandlingen ikke trenger å bygges opp sekvensielt. Sekvensielt vil si at du lærer det grunnleggende først, og så bygger gradvis ut forståelsen med nye elementer. Det nye er at hele forståelsesmodellen med fordel kan presenteres ved første anledning. Deretter repeteres det hele i hver påfølgende sesjon, sammen med øvelser, for å utvide forståelse og innarbeide nye holdninger og mestringsstrategier.
For at dette skal være gjennomførbart, kan det være nyttig med dobbelttimer. Målet er likevel en rask og varig endring – og for mange er 8–10 timer terapi nok.
Det krever innsats
Prinsippene for intensjonsfokusert terapi kan stride mot det som umiddelbart faller naturlig, men de er logiske og forståelige for de fleste når de presenteres systematisk og forklares godt. Det er ikke dermed sagt at det er enkelt å bli kvitt angstlidelsen. Når du har forstått hvordan, begynner arbeidet med å innarbeide nye holdninger og mestringsstrategier. Dette krever trening og innsats, og at du gjør prosjektet ditt til en hovedbeskjeftigelse for en periode, hvor du stadig har oppmerksomheten rettet mot målet og hvordan du skal komme dit. Belønningen er bedre livskvalitet.
Psykiatere | Psykiatere Oslo | Psykiatere Bergen | Psykiatere Trondheim | Psykiatere Stavanger | Psykiatere Kristiansand | Psykiatere Tromsø