Statens helsetilsyn og statsforvalteren (tilsynsmyndighetene) fører tilsyn med helsetjenestene i Norge. Formålet med tilsynet er blant annet å sørge for at befolkningens behov for tjenester blir ivaretatt og at helsetjenester blir drevet på en faglig forsvarlig måte.
Dersom tilsynsmyndighetene finner at et helsepersonell har brutt en eller flere lovpålagte plikter kan de velge mellom to alternativer. Det ene alternativet er å påpeke pliktbrudded og så gi relevant veiledning og/eller følge opp at feil blir rettet.
Det andre alternativet er å ilegge helsepersonellet en reaksjon. Følgene reaksjoner kan ilegges:
- Faglig pålegg: Fra 1. juli 2022 kan tilsynsmyndighete gi helsepersonell et «faglig pålegg» ved brudd på helselovgivningen. Dette gir dem mulighet til å styrke sin kompetanse gjennom oppfølging og veiledning, spesielt ved svikt i yrkesutøvelsen der det er tvil om deres ferdigheter eller vilje til å forbedre seg. Målet er å sikre trygghet og tillit til helsetjenesten ved å sørge for at nødvendige tiltak for kompetanseheving blir iverksatt. Faglig pålegg gjelder ikke saker som kun handler om personlige forhold som rusmisbruk eller sykdom. Faglig pålegg erstatter den tidligere reaksjonsformen advarsel (se mer om denne nedenfor).
- Tilbakekall av autorisasjon/lisens: Tilbakekall av autorisasjon eller lisens er en mer alvorlig reaksjon og kan vedtas ovenfor et helsepersonell dersom Statens helsetilsyn mener personen ikke lenger er egnet til å utøve sitt yrke på en forsvarlig måte. Et helsepersonell som har mistet sin autorisasjon eller lisens kan senere søke om å få ny autorisasjon/lisens. Hvis Statens helsetilsyn finner at personen igjen er skikket kan ny autorisasjon/lisens gis.
- Tilbakekall av rekvireringsrett: Hvis Statens helsetilsyn finner at et helsepersonells rekvireringspraksis av legemidler er uforsvarlig kan Helsetilsynet reagere ved å frata helsepersonellet rett til å skrive ut legemidler i gruppe A og/eller B.
- Begrensning av autorisasjon: En begrensning i et helsepersonells autorisasjon kan ilegges dersom helsepersonellet har brutt sine lovpålagte plikter, men Statens helsetilsyn vurderer at en advarsel ikke er en tilstrekkelig reaksjon og at en begrensning er nødvendig for å ivareta sikkerheten i helsetjenesten.
Både statsforvalter og Helsetilynet kan ilegge helsepersonell faglige pålegg. De øvrige reaksjonene er det kun Helsetilsynet som kan gi.
Tidligere, til juni 2022, fantes også en reaksjonsform som het advarsel. En advarsel kunne gis dersom et helsepersonell hadde brutt sine lovpålagte plikter, men hvor myndighetene likevel mente det var forsvarlig at vedkommende fortsatte som helsepersonell. Et vilkår som måtte være oppfylt for at en advarsel skulle kunne gis var at helsepersonellets handling, eller unnlatelse, måtte være egnet til å medføre fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten, til å påføre pasienter en betydelig belastning eller til i vesentlig grad å svekke tilliten til helsepersonell eller helse- og omsorgstjenesten. Helsetilsynet kunne også gi advarsel til et helsepersonell som hadde utvist en atferd som var egnet til i vesentlig grad å svekke tilliten til vedkommende yrkesgruppe.
I tillegg til reaksjonene nevnt over, kan helsepersonell også frivillig gi fra seg retten til å skrive ut legemidler i gruppe A og/eller gruppe B, og de kan frivillig gi avkall på autorisasjon/lisens eller spesialistgodkjenning.
Et helsepersonell som blir ilagt en reaksjon fra Statens helsetilsyn kan klage dette vedtaket inn for Statens helsepersonellnemnd (SHPN). De kan enten stadfeste vedtaket eller omgjøre det. I Legelisten.nos SMS-tjeneste for folk som ønsker å sjekke om et helsepersonell har fått reaksjoner fra Statens helsetilsyn har vi, etter beste evne, innarbeidet utfallet av slike klagesaker.
Mer informasjon om reaksjoner Statens helsetilsyn kan ilegge helsepersonell finnes på Helsetilsynet sine sider.
Bruk vår Pluss-tjeneste om du ønsker å sjekke om et helsepersonell har blitt ilagt noen reaksjoner av tilsynsmyndighetene.