6 steg for å finne en god fastlege
Hvordan finner du en god fastlege? Hvilken fastlege som passer best for deg er i stor grad individuelt. Noen ønsker seg en fastlege som er rask og effektiv, andre ønsker seg en som tar seg god tid, er flink til å lytte og viser empati. For noen er fastlegens kjønn og alder viktig, andre setter utdanning og erfaring i høysetet.
Uansett hva som er viktig for deg kan det være vel anvendt tid å bruke litt tid å velge fastlege. Her er noen enkle steg for å hjelpe deg i letingen:
1. Spør familie, venner og kjente
Det første du kan gjøre er å spørre familie, venner og bekjente hvem som er deres favoritt-fastleger. Her må du selvfølgelig ta med i vurderingen om du tror disse setter pris på samme egenskaper hos en fastlege som du selv gjør.
2. Sjekk hva andre pasienter mener
Dersom du er ny på et sted og ikke har noen å spørre om tips, eller rett og slett ønsker å finne ytterligere informasjon om fastlegene før du gjør ditt valg, kan et nettsted som Legelisten.no være nyttig. Her finner du alle Norges fastleger, med titusener av brukervurderinger skrevet av andre pasienter som deg og meg.
Husk at brukervurderinger er subjektive i sin natur, og at en høy gjennomsnittsskår ikke er noen garanti for at fastlegen er den som passer best for deg. Les derfor hva brukerne har skrevet og se om dere verdsetter de samme egenskapene.
3. Undersøk legekontoret
Du kan finne ut en del om en fastlege ved å ringe han/henne. Blir du behandlet dårlig av resepsjonisten, kan dette være et tegn på at klinikken generelt ikke har fokus på god kundebehandling. Dersom fastlegen og annet personale er hyggelige og oppfører seg profesjonelt kan det være et godt tegn på at fastlegen driver en klinikk der pasienter behandles med respekt.
4.Sjekk tilgjengelighet
Ved å ringe legekontoret finner du også ut en del om eventuell ventetid på telefonen. Det hjelper lite om en lege er dyktig dersom det er vanskelig å få time når du trenger det. En del legekontor tilbyr bestilling av time på sms. Stadig flere tilbyr også bestilling av time, resepter og andre tjenester på nettet. Hvordan disse tjenestene fungerer i praksis kan variere en del, så dette kan det også lønne seg å teste.
Spør gjerne også legekontoret hvor ofte fastlegen er på kontoret. En del fastleger tar kun mot pasienter noen dager i uken, og du kan oppleve at det tar lang tid å få time når det trengs.
5. Møt fastlegen personlig
Det er lite sannsynlig at du får en time hos noen annen fastlege enn din egen. Når du likevel har byttet kan det være lurt å spørre seg selv om dette er rett fastlege for deg. På denne måten kan du sikre deg at du har en fastlege du stoler 100% på den dagen det virkelig trengs.
Bestill f.eks en dobbelttime første gang du besøker fastlegen, og ta opp flere helsespørsmål, små eller store. Spør deg selv om legen svarer godt på spørsmålene og er flink til å forklare til deg. Tar legen deg med i diskusjonen og gir deg tid til å stille oppfølgingsspørsmål? En fastlege som gjør det og samtidig får deg til å føle deg komfortabel kan fort være den perfekte legen for deg.
6. Bytt fastlege dersom du er misfornøyd
Dersom du ikke er fornøyd med legen du har valgt kan du enkelt bytte fastlege! Du har mulighet til å bytte fastlege to ganger i året.
Mer informasjon om hvordan du går frem for å bytte fastlege når legen først har en ledig plass, finner du her. Dersom en fastlege du ønsker å bytte til ikke har ledige plasser i øyeblikket tilbyr Legelisten.no en SMS-tjeneste der du kan motta en SMS når drømmelegen får ledig plass.